Distribuitorii de panouri solare din Romania pun la dispozitia clientilor doua tipuri de sisteme: panouri solare presurizate si nepresurizate. Intre cele doua exista o serie de diferente, pe care clientii trebuie sa le aiba in vedere atunci cand se hotarasc sa achizitioneze un astfel de sistem.

Panouri solare presurizate

Presiunea este exercitata asupra rezervorului; se folosesc pentru a produce apa calda menajera. Are un regim inchis, care, de cele mai multe ori, asigura o presiune mai mare a apei, insa prezinta un risc mai mare. In momentul in care nu este folosita toata apa, aceasta se incalzeste si, automat, creste nivelul presiunii. Din aceasta cauza, panoul poate ceda. Unele rezervoare sunt insa prevazute cu elemente de siguranta, supape dotate cu functia de refulare in caz de presiune excesiva.

Principalul avantaj al acestui sistem este acela ca ofera o presiune obisnuita pentru apa calda, insa principalul risc major pe care il presupune este defectarea supapei de protectie. Este mai costisitor decat cel nepresurizat si are o amortizare lenta.

Cei care doresc sa achizitioneze un astfel de sistem de panouri solare presurizate, trebuie sa stie ca el este dependent de un boiler de stocare si de o automatizare. Specialistii ne amintesc ca acesta functioneaza independent de temperatura de afara, iar tuburile sunt vidate si astfel se remarca printr-o performanta deosebita. Functioneaza pana la -20 de grade Celsius, iar tuburile avariate pot fi schimbate foarte usor. Din punct de vedere al raportului calitate-pret, sunt cele mai bune de pe piata.

Modelele nepresurizate

Sunt foarte populare in Romania, mai ales pentru faptul ca produc apa calda menajera fara a folosi alta sursa de energie. Investitia este astfel amortizata in maxim 2 ani. Functioneaza chiar si in momentul in care temperatura de afara este foarte scazuta. Are in componenta un suport, diverse tuburi la vid, un rezervor nepresurizat si un vas, care comanda pornirea sau oprirea alimentarii. Raportul calitate-pret este si aici unul de exceptie, iar produsul poate fi folosit cu usurinta. Are un sistem de instalare foarte simplu si se monteaza rapid.

In zilele cu soare, ele furnizeaza un volum de 100% din apa menajera necesara. Sunt cele mai ieftine si cele mai simple sisteme de incalzire a apei pentru ca nu sunt dependente de o anumita retea electrica. Produc o cantitate de energie, care este oferita in mod gratuit.

Cei care doresc sa isi achizitioneze acest mecanism vor reusi sa profite de energia naturala, gratuita, oferita de soare. De aceea, din ce in ce mai multe persoane aleg sa investeasca intr-un astfel de sistem, care se inscrie in standardele impuse de Uniunea Europeana.

Aceste panouri contribuie la diminuarea costurilor necesare pentru incalzirea apei. Sunt foarte usor de montat si de utilizat si sunt disponibile pe piata la preturi avantajoase. Reprezinta una dintre cele mai populare modalitati de producere a energiei prin masuri alternative.

Cei care isi doresc sa apeleze la astfel de sisteme solare, pot fi siguri de faptul ca vor face o investitie, pe care si-o vor recupera in scurt timp. In felul acesta, oricine poate adopta maniera independenta si poate monta un astfel de sistem atat de complex, dar atat de simplu.

Post Your Thoughts