Toata lumea vuieste despre cazul domnisoarei moarte la (de?) munca. Din prea multa munca tovarasi. Na! peste nas celor care spuneau ca munca nu a omorat pe nimeni! Cum adica mah! sa mori din munca? Adica se munceste in romania? La naiba, se pare ca sunt unii care o fac dar cu riscuri majore. (Atentie celor care se gandeau sa se apuce de acest sport).
In mod serios acum. Nimeni nu moare din munca, doar poate daca lucreaza cu scule , in zone cu risc de accident sau in conditii improprii. NU din cauza ca stai in fund la birou, in fata unui calculator. In cel mai rau caz te poti imbolnavi daca nu iti pasa de tine sau ai probleme la etaj.
Cazul domnisoarei este tipic pentru modul in care munca se organizeaza peste tot in Romania. Puteti sa imi dati dreptate sau nu. Mai jos sunt argumentele mele.
Sunt trei conditii implicit necesare atunci cand lucrezi undeva, cu sau pentru cineva, indiferent daca este companie privata, de stat sau multinationala. Sau pentru tine.
Conditia 1. Eficienta.
12 ore la birou nu inseamna ca esti muncitor ci doar demonstreaza cat esti de ineficient.
Conditia 2. Comunicarea
Daca ai probleme comunica cu ceilalti. Este o lectie care nu trebuie sa o inveti undeva ci vine din experienta vietii. De preferat este sa discuti si cu persoane competente si care au legatura cu ceea ce faci. Mesajele din ciclul hai sa ne plangem la prieteni prin sms si messenger au efect 0
Conditia 3. Munca in echipa
Regula spune ca intr-o echipa sarcinile sunt alocate catre toti membrii, fiecare putand actiona ca un tampon in caz de avarie. Dar cum noi nu am fost educati sa lucram in echipa (asta spun toate rapoartele oficiale si neoficiale despre romani), ma mir daca vom vedea schimbari aici.
Sa recapitulam, nu cred ca o firma de audit de marimea celor de la E&Y aloca o persoana unui proiect de oricare dimensiune. De obicei lucreaza cu multi $$$ si este absolut necesar sa aibe controlul proiectului, ca acesta sa fie terminat in timp. Daca nu o fac cred ca moartea unui om este cea mai mica dintre problemele lor.
Cred ca este pentru prima oara cand vedem fata adevarata a hei-rup-ismului traditional romanesc. Acest moment ar trebui sa ne invete ceva. Trebuie doar sa ne oprim putin pentru a analiza si a ne analiza.
Restul ar trebui sa vina de la sine.

Post Your Thoughts