Mina de aur

Mina era mai departe de oras, cale de jumatate de ora pe un drumeag batatorit in fiecare zi de aproape 5000 de barbati de toate varstele , de la 12 pana la 60 de ani. Drumul taia un deal in doua , urca pieptis pana sus pe culme , doar pentru a-ti arata privelisetea intunecata a gropii. Sapata in dealul ce mai mult arata a munte, se deschidea gura ca de urias. Neagra, rece , infricosatoare. In fiecare dimineata inghitea miile de barbati care munceau in pantecele ei. Apoi , linistita le dadea drumul seara , la sunetul fluierului maistrului. Doar cateodata se mai incapatana si isi pastra pentru ea cateva trupuri. Nu se putea lasa jefuita pe degeaba. Si totusi oamenii s-au obisnuit cu ea , cu mirosul ei , cu intunericul si cu moartea ce ii pandea . Scurmau in piatra dupa mici farame de fericire, iar asta conta pentru moment.

Ploua necontenit de vreo 2 zile. Noroiul deja incepuse sa fie urat. In fiecare dimineata sa urci drumul inspre mina si sa simti raceala pamantului , umezeala lui. De sus de la fereastra casei , orasul arata gri si mohorat, furat de imaginile pitoresti pe care le arata de obicei . Daca ar fi fost un om , ar fi aratat bolnav. Cine stie , poate ca era si el macinat de vreo boala.

Noaptea nu era una linistita. Dimpotriva , cerul era luminat de fulgere iar tunetele pareau atat de puternice si de zgomotoase incat puteai sa juri ca undeva acolo sus, cineva s-a luat la tranta. Oamenii radeau si intrau in mina , la adapost de toate astea. Numai femeile si copii tremurau si se spaimantau de fiecare data cand un traznet brazda cerul. Pe drumul inspre oras , atunci cand fulgerele mai luminau cerul, se puteau observa doua siluete. Erau doi oameni calari , Dumnezeu stie motivul pentru care isi nenoroceau caii si sanatatea pe o vreme ca asta. Ploaia se scurgea incet de pe hainele lor deja satule de umezeala. Pana si caii fornaiau a dezaprobare. Cand au observat luminile hanului inca aprinse au dat pinteni cailor sa se grabeasca , galopul lor amestecandu-se cu sunetele ceresti. Au descalecat, si-au legat caii sub streasina larga si au batut in usa hanului cu putere.

Parea ca din cei patru cavaleri ai apocalipsului , doi deja si-au pogorat furia asupra oamenilor de aici.

Post Your Thoughts