Pasul 2: Creati un mediu constructiv pentru decizia dvs.
Poti acorda deciziei tale atentia de care are nevoie? Petreceti ceva timp pregatindu-va inainte de a va scufunda in fapte si cifre.

Amintiti-va ca majoritatea deciziilor vor afecta si alte persoane, deci ajuta la crearea unui mediu constructiv in care sa explorati situatia impreuna si sa obtineti sprijin.

Acest lucru este valabil mai ales atunci cand trebuie sa te bazezi pe alte persoane pentru a pune in aplicare o decizie de care esti responsabil. Va trebui sa identificati pe cine sa includeti in proces si cine va face parte din orice grup final de luare a deciziilor, care in mod ideal va cuprinde doar cinci pana la sapte persoane.

Permiteti oamenilor sa contribuie la discutii fara nici o teama ca ceilalti participanti sa le respinga si ideile lor. Asigurati-va ca toata lumea recunoaste ca obiectivul este de a lua cea mai buna decizie posibila in circumstante, fara vina.

Pasul 3: Generati alternative bune pentru a decide intre
Cu cat optiunile pe care le explorati sunt mai largi, cu atat este mai buna decizia finala. Generarea unui numar de optiuni diferite poate parea ca va face decizia mai complicata la inceput, dar actul de a veni cu alternative va obliga sa sapati mai adanc si sa priviti problema din unghiuri diferite.

Atunci poate fi util sa folosesti o varietate de tehnici de gandire creativa. Acestea va pot ajuta sa iesiti in afara modelelor normale de gandire si sa veniti cu cateva solutii cu adevarat inovatoare.

Brainstorming-ul este probabil cea mai populara metoda de generare a ideilor, dar pentru mai multe sfaturi despre cum sa-ti examinezi situatia din perspective noi si cum sa organizezi ideile in teme si grupuri usor de gestionat, vezi resursele Mind Tools din caseta de mai jos.

Post Your Thoughts