Este corect ca munca grea, abilitatea si angajamentul sa fie rasplatite cu laude si recunostinta. Deci de ce este atat de dificil pentru unii dintre noi sa acceptam cu gratie recunoasterea pe care o meritam?

Recent, mi s-a parut ca exista o multime de sfaturi in legatura cu modul de a da laude si feedback pozitiv unui muncitor, dar foarte putine sfaturi despre cum sa primiti aceste mesaje de stimulare a moralului.

Acceptarea laudelor poate face ca multi oameni sa se simta timizi si inconfortabili – de multe ori, deoarece, chiar si atunci cand ne simtim mandri de realizarile noastre, nu dorim sa parem egotici.

In loc sa accepte laudele cu un har politicos, deseori vom respinge cu nerabdare complimentul, sau chiar sa-l negam in intregime, schimband conversatia cat mai repede posibil. La urma urmei, nimanui nu-i place un bragger.

Raspunzand cu negarea si apasarea

Exact asa m-am simtit la petrecerea de 50 de ani de la tata, la doar cateva zile dupa ce am primit rezultatele universitatii.

Parintii mei erau atat de mandri de mine incat, la sosire, fiecare oaspete deja stia notele mele. Pe masura ce petrecerea a continuat, zeci de persoane pe care nu le stiam m-au intampinat cu felicitari calde si din suflet. Parca ar fi acolo sa ma sarbatoreasca!

Am fost uluit si putin coplesit de atata lauda neasteptata – mai ales din partea strainilor!

Ingrijorat de a fura lumina reflectoarelor tatalui meu si de a incepe sa se ofileze laudele sustinute, am incercat sa deviez complimentele amabile si sa ma amestec in fundal. Am glumit ca examinatorul trebuie sa fi fost intr-o dispozitie foarte generoasa cand mi-a marcat hartia si ca am fost doar „norocos”.

A spune orice altceva ar fi narcisist, credeam eu. Notele mele impresionante nu aveau absolut nicio legatura cu munca si daruirea mea de trei ani, i-am asigurat pe toti. Coincidenta pura.

Se pare ca exista o regula nescrisa (in special in cultura britanica) potrivit careia momentul in care acceptati laudele este momentul in care incetati sa le meritati. Este mai bine sa pari prea modest decat prea increzator in sine … nu?

Post Your Thoughts