Dorinta de a „repara” oamenii, sau de a nu dori sa experimenteze durerea, provine de obicei din bune intentii. Reparatorii precum Carmen inseamna bine. Nevoia lor de a pasi si de a ajuta de multe ori provine din propriile experiente de a avea nevoie de ajutor.

Desi agentii de reparatii sunt cu adevarat amabili si empatici, ei trebuie sa se simta necesari si, intr-un anumit sens, indeplinesc o nevoie egoista in timp ce ii ajuta pe ceilalti. Ei dau lovitura din rezolvarea problemelor, furnizeaza solutii si sunt salvatori.

La suprafata, este greu de argumentat cu un astfel de altruism aparent. La urma urmei, actele de bunatate si compasiune fac lumea un loc mai bun.

Sa contribuie la ajutor este ceea ce trebuie facut. Iar reparatorii au dat un exemplu excelent – pana la un punct. Dincolo de asta, granitele dintre a ajuta, a interfera si a controla incep sa se estompeze.

Dezavantajul sindromului Reparatorului

De asemenea, corectorii s-ar putea configura pentru esec din cauza unui singur adevar universal pe care il numesc Regula relatiei numarul unu: nu puteti schimba alte persoane!

Pentru a fi sincer, de multe ori nu te poti schimba chiar tu, chiar daca vrei sa te schimbi si ai control deplin asupra ta! Imagineaza-ti cat de dificil ar fi sa schimbi o alta persoana.

Incercarea de a repara pe altii poate dura mult, precum si energie mentala, fizica si emotionala.

Suntem toti adultii si trebuie sa invatam sa ne asumam responsabilitatea pentru propriile noastre alegeri si actiuni. Daca va asumati in mod constant responsabilitatea in numele altei persoane pentru a o proteja de consecinte, nu exista nicio motivatie pentru ca aceasta sa se schimbe. Desi poate credeti ca faceti bine, nu o ajutati .

Reparatorilor de multe ori le este greu sa inceteze sa vrea sa imbunatateasca o persoana. Este necesar sa invatati sa acceptati oamenii asa cum sunt si nu asa cum doriti sa fie.

Invatati sa cunosteti  diferenta dintre vindecare si remediere. In orice caz, ajutati pe cineva sa se vindece oferind un spatiu sigur, ascultand cu atentie, antrenand si indrumand, dar nu incercati sa ii  rezolvati.

In cele din urma, lucreaza la vindecarea ta si ajuta-i pe ceilalti sa se vindece din pozitia ta de integralitate, decat din pozitia ta de nevoie. Cel mai bun ghid pentru munte este o persoana care a urcat-o deja.

Post Your Thoughts