Pasul 4: Explorati optiunile
Cand sunteti multumit ca aveti o selectie buna de alternative realiste, este timpul sa evaluati fezabilitatea, riscurile si implicatiile fiecareia.

Aproape fiecare decizie implica un anumit grad de risc. Veti avea nevoie de o abordare structurata pentru a evalua amenintarile si pentru a evalua probabilitatea aparitiei evenimentelor adverse – si ce costuri ar putea gestiona. Veti dori, de asemenea, sa examinati impactul etic al fiecarei optiuni si cum ar putea sa se potriveasca valorile dvs. personale si organizationale.

Pasul 5: Selectati cea mai buna solutie
Odata ce ati evaluat alternativele, urmatorul pas este sa luati decizia!

Daca aveti diverse criterii de luat in considerare, utilizati Analysis Matrix Analysis pentru a le compara fiabil si riguros. Sau, daca doriti sa determinati care dintre acestea ar trebui sa aiba cea mai mare pondere in decizia dvs., efectuati o analiza de comparatie pereche.

Daca decizia dvs. se ia in cadrul unui grup, tehnici precum votarea multipla si numarul modificat Borda va pot ajuta echipa sa ajunga la un acord.

Atunci cand anonimatul este important, factorilor de decizie nu le plac reciproc sau exista tendinta ca anumite persoane sa domine procesul, folosind tehnica Delphi pentru a ajunge la o decizie corecta si impartiala. Aceasta foloseste cicluri de discutii si argumente anonime, scrise, gestionate de un facilitator. Participantii nu se intalnesc si, uneori, nici macar nu stiu cine mai este implicat.

Post Your Thoughts