Deci, n-am mai avut rabdare. Am avut senzatia clara ca daca am citit Memoriile unei gheise pina la jumatate, am aflat cam tot ce trebuia sa stiu despre carte. Ce-am citit pina la jumatate mi-a placut. Dar n-am mai avut chef sa citesc mai departe.

Am trecut la Castaneda. Vechi prieten. Unele din primele carti de la editura RAO, prin 95-96, au fost traduceri ale lui Castaneda. Povestiri despre putere e o carte “de mijloc”, se situeaza undeva la jumatatea drumului parcurs de Carlito impreuna cu don Juan pe calea devenirii unui adevarat luptator spiritual.

Cartea e un reportaj. Desi un cititor neavizat ar putea-o usor considera fictiune, cartea reprezinta o descriere alba, transparenta a experientelor extra-senzoriale pe care Carlos Castaneda le-a avut in prezenta vrajitorului nagual Don Juan. Interesant e ca pe linga Don Juan mai apare un al doilea vrajitor, Don Genaro, care isi asuma rolul de calauzitor al lui Carlos.

Traditia ezoterica sud-americana e putin diferita de tot ceea ce cunoastem noi. Exista o componenta foarte activa, foarte energica in aceasta traditie, in care omul iluminat este un luptator. In traditiile Orientului, fie ca e India fie ca e China, se practica non-actiunea, Tao, sau tehnici Yoga. In traditiile crestine, sau ebraice, de asmenea, se practica abstinenta sau retragerea, recluziunea. Pentru sud-americani, nu. Cel care vrea sa-si cunoasca adevarata natura si sa-si elibereze puterile supra-naturale trebuie sa lupte.

Multe notiuni schitate de Castaneda in anii 70 si-au facut loc in discursul unor maestri spirituali contemporani, cum ar fi don Miguel Ruiz. Una dintre ele e impecabilitatea, un luptator trebuie sa fie impecabil, ii spune Don Juan lui Carlos Castaneda. Don Miguel Ruiz, in “Cele 4 legaminte” spune: 4 reguli pentru o viata linistita: 1. Fii impecabil cu gindurile tale… 2, 3, si 4 le gasiti daca va intereseaza in cartile lui, publicate la Editura Mix.

Dedublare – adica prezenta in doua locuri deodata, puteri supra-naturale, “vederea” fiintelor de lumina, dezvoltarea tehnicilor de oprire a dialogului interior, sunt descrise in amanunt in Povestiri despre putere.

Post Your Thoughts