Infractori. Din Paris. E român. Cel puţin aşa declară minstrul de interne al Franţei:

“Près de 1200 ressortissants roumains ont été déférés devant la justice (…) pour les sept premiers mois de l’année à Paris. Les déliquants roumains représentent 1 déféré sur 10 dans la capitale” – zice Le figaro.

Adică în primele 7 luni ale anului în curs, în cel mai romantic oraş din lume, unde el îi declară ei o dragoste eternă şi-i promite o cină pe Champs Elysees, dacă umblă cu seiful sudat în brăcinar, au fost prinşi vreo 1200 de infractori români, care au poftit la bunurile franţuzilor, turiştilor şi la ale imigranţilor de culori ciocolatii care îşi duc veacul în suburbs. Sau staţi, ţiganii nu fură de la cei din suburbs, am uitat. Ăia nu se duc la poliţie dacă sunt jecmăniţi. Ştiu ei de ce.

Ceea ce nu ştie Europa şi nici nu vrea să înţeleagă, pentru am avut şi noi un Petre Roman într-o politichie la nivel de oliţă, care a facut caca moale şi l-a lăsat neşters, e că aceşti “roumains” sunt nişte javre scurse din multitudinea socio-culturală a României “Mari” (i se zice mare pentru că am înglobat între graniţe cel mai mare aflux de ţigani de pe două continente), plecaţi în Franţa cu dube supra-înghesuite de puradei şi huşchiţi înapoi, în ţară, de Sarcozy cu avioane dă clasă şi cu 300 dă euro la buzujep.

Haoleu, noi n-avem ce să munceşte în România. Ne întoarcem înapoi la hale noastre când ni se gată heuro.

Personal, nu mă simt deranjat că francezii au făcut gestul ăsta zilele trecute. Tipii ăia doi, comedianţi, dar serioşi, au făcut o glumă îndreptăţită până la urmă. De ce? Pentru că, aşa cum se întâmplă şi în Spania, unde românii serioşi se roagă înainte de buletinul principal de ştiri să nu apară numele confraţilor fix la ştirea cu furtul/jaful/omorul, jurnalele din Franţa sunt înţesate de infracţiuni care au ca actori principali des roumains.

De ce ne-au făcut păduchioşi? Pentru că, în Paris, ţiganii cerşetori sunt numiţi “români”, nu infractori, nu ţigani infractori, nu imigranţi. Ei înşişi se dau drept roumains sau romanes, oricum francezul de rând nu face nicio diferenţă, şi sunt efectiv păduchioşi, put, fură, dau în cap, sparg şi omoară. Cum i-ar putea numi altfel?

Că aceşti comedianţi i-au făcut pe TOŢI românii, ca naţiune, păduchioşi e greşit. Şi-au luat criticile, au mâncat papara şi vor face acelaşi gest într-o dată viitoare, cu siguranţă. Tipii au vorbit într-un anume context, sictiriţi profund şi abia aşteptând momentul să dea unde doare mai tare doar pentru a se face auziţi şi luaţi în serios. Realitatea românească din Franţa e jegoasă, nu reflectă totalmente condiţia românului, dar e una jegoasă. Şi asta o vede toată lumea, în afară de noi.

Post Your Thoughts